
Wanneer een klas les krijgt over ‘succesformules voor de 21ste eeuw’, wordt een documentaire film getoond die over deze thematiek handelt.
Het bizarre en intrigerende verhaal van de socioloog Fred Fenster wordt getoond: een socioloog / meester-oplichter die zijn succes heeft behaald door een TED-talk te geven die hij volledig heeft gestolen van andere denkers. De documentairemaker interviewt hem over deze ongewone manier van werken. Het belooft een interessant debat over de waarde van authenticiteit, succes, oprechtheid en internet te worden.
De documentaire wordt pas echt bijzonder wanneer de socioloog plots letterlijk lijkt te citeren uit wat er net door de studenten in het klaslokaal werd gezegd. De verwarring neemt toe en het is onmogelijk af te leiden of dit louter toeval is of deel van een groter complot.
De vraag dringt zich op of de (ondertitelde) documentaire vooraf werd opgenomen of vernuftig live wordt nagespeeld in de living van twee acteurs voor een ‘green key’, compleet met lachband en groteske kostuum wissels. Dit wordt glashelder wanneer de studenten uiteindelijk via het scherm rechtstreeks worden aangesproken in de klas en er een dialoog ontstaat.
Een spannende detective op zoek naar leugen en waarheid en de waarde daarvan.
De grens tussen fictie en realiteit is nauwelijks te onderscheiden en legt de gevaren van internet bloot.
CREDITS
Productie: Speelman en Bad van Marie
Concept: Stan Reekmans, Matthias Meersman en Peter Boelens
Spel: Matthias Meersman en Stan Reekmans
Video en streaming: Gertjan Biasino
Productie: Annelies Boelens
Met steun van stad Antwerpen
Spread
the Word (16+)
Geheim streamen i.s.m.
Bad van Marie

De Ursus adulans ad dormiendum - vrij vertaald de Knuffelbeer - bestaat in de meeste gevallen uit stof, draad en een te verwaarlozen percentage plastic.
Maar voor het overgrote deel (95%) uit … pluche!
Getuigenissen van extreem jonge mensen, vertellen over gevoelens van geborgenheid, troost, veiligheid en ja, zelfs liefde voor deze samenstelling van stof, draad en… pluche!
Deze grote groepen individuen komen, van over heel de wereld, met verhalen die zelfs onze meest geharde wetenschappers tot tranen toe bewegen.
Zou het mogelijk zijn dat een exacte combinatie van deze drie materies (stof, draad en… pluche) een bepaalde chemische reactie teweegbrengt, waardoor het geheel van deze massa’s tot een zekere levensvatbaarheid wordt gebracht?
Met andere woorden… Leven ze???
In Pluche 2.0 (stream) gaat Speelman opnieuw een stap verder met een concept dat even verrassend als ontroerend is. In deze ludieke, figurentheatervoorstelling spelen wel heel bijzondere figuren de hoofdrol, het zijn… knuffels? Maar dat is niet alles!
Weg van alles wat we tot nog toe kennen rond gestreamd toneel, herwerkte Speelman haar geprezen productie “Pluche” tot een waar kijk-, luister- en interactief plezier voor kleuters. Die kleuters, die tot hun grote verbazing, op het scherm, hun eigen knuffels zien meespelen in een compleet vernieuwd streaming-concept.
In klasverband, en in hun eigen school, beleven de kleuters (en dus volledig corona-proof) een unieke ervaring, die hen meeneemt doorheen een komisch, wetenschappelijk experiment, dat steeds meer uit de hand loopt en ontaardt in een fantastische puinhoop.
Concept, regie en muziek:Stan Reekmans
Spel:Stan Reekmans en Tineke Caels
Spelcoach:An Hackselmans
Poppenspelcoach:Willem Verheyden
Video/installatie:Gert-Jan Biasino
Licht & Geluid:Alexander Coppenolle
Realisatie decor:Martijn Megens
Met steun van stad Antwerpen
Met speciale dank aan CC 't Aambeeld, CC Bornem en Bloc 2030 Antwerpen



