top of page
speelman logo zonder achtergrond uigesne

Wanneer een klas les krijgt over ‘succesformules voor de 21ste eeuw’, wordt een documentaire film getoond die over deze thematiek handelt.   

Het bizarre en intrigerende verhaal van de socioloog Fred Fenster wordt getoond: een socioloog / meester-oplichter die zijn succes heeft behaald door een TED-talk te geven die hij volledig heeft gestolen van andere denkers.  De documentairemaker interviewt hem over deze ongewone manier van werken.  Het belooft een interessant debat over de waarde van authenticiteit, succes, oprechtheid en internet te worden. 

 

De documentaire wordt pas echt bijzonder wanneer de socioloog plots letterlijk lijkt te citeren uit wat er net door de studenten in het klaslokaal werd gezegd.  De verwarring neemt toe en het is onmogelijk af te leiden of dit louter toeval is of deel van een groter complot.  

 

De vraag dringt zich op of de (ondertitelde) documentaire vooraf werd opgenomen of vernuftig live wordt nagespeeld in de living van twee acteurs voor een ‘green key’, compleet met lachband en groteske kostuum wissels. Dit wordt glashelder wanneer de studenten uiteindelijk via het scherm rechtstreeks worden aangesproken in de klas en er een dialoog ontstaat. 

   

Een spannende detective op zoek naar leugen en waarheid en de waarde daarvan. 

De grens tussen fictie en realiteit is nauwelijks te onderscheiden en legt de gevaren van internet bloot. 

 

 

CREDITS 

Productie: Speelman en Bad van Marie 

Concept: Stan Reekmans, Matthias Meersman en Peter Boelens 

Spel: Matthias Meersman  en Stan Reekmans 

Video en streaming: Gertjan Biasino 

Productie: Annelies Boelens 

Met steun van stad Antwerpen

Spread

the Word  (16+)

Geheim streamen  i.s.m.

Bad van Marie

Beeld Spread the Word.jpg

Pluche 2.0 stream (+3)

Een interactieve, live gestreamde, voorstelling. Voor kleine knuffelaars en en hun Pluche vrienden. 

Schermafbeelding 2020-11-26 om 22.14.04.

Bekijk hier de trailer

 

 

De Ursus adulans ad dormiendum - vrij vertaald de Knuffelbeer - bestaat in de meeste gevallen uit stof, draad en een te verwaarlozen percentage plastic. 

Maar voor het overgrote deel (95%) uit … pluche! 

 

Getuigenissen van extreem jonge mensen, vertellen over gevoelens van geborgenheid, troost, veiligheid en ja, zelfs liefde voor deze samenstelling van stof, draad en… pluche! 

Deze grote groepen individuen komen, van over heel de wereld, met verhalen die zelfs onze meest geharde wetenschappers tot tranen toe bewegen. 

 

Zou het mogelijk zijn dat een exacte combinatie van deze drie materies (stof, draad en… pluche) een bepaalde chemische reactie teweegbrengt, waardoor het geheel van deze massa’s tot een zekere levensvatbaarheid wordt gebracht? 

 

Met andere woorden… Leven ze??? 

 

In Pluche 2.0 (stream) gaat Speelman opnieuw een stap verder met een concept dat even verrassend als ontroerend is. In deze ludieke, figurentheatervoorstelling spelen wel heel bijzondere figuren de hoofdrol, het zijn… knuffels? Maar dat is niet alles!

 

Weg van alles wat we tot nog toe kennen rond gestreamd toneel, herwerkte Speelman haar geprezen productie “Pluche” tot een waar kijk-, luister- en interactief plezier voor kleuters. Die kleuters, die tot hun grote verbazing, op het scherm, hun eigen knuffels zien meespelen in een compleet vernieuwd streaming-concept.

 

In klasverband, en in hun eigen school, beleven de kleuters (en dus volledig corona-proof) een unieke ervaring, die hen meeneemt doorheen een komisch, wetenschappelijk experiment, dat steeds meer uit de hand loopt en ontaardt in een fantastische puinhoop.

 

Concept, regie en muziek:Stan Reekmans 

Spel:Stan Reekmans en Tineke Caels 

Spelcoach:An Hackselmans 

Poppenspelcoach:Willem Verheyden 

Video/installatie:Gert-Jan Biasino 

Licht & Geluid:Alexander Coppenolle 

Realisatie decor:Martijn Megens 

 Met steun van stad Antwerpen

Met speciale dank aan CC 't Aambeeld, CC Bornem en Bloc 2030 Antwerpen

 

bottom of page