top of page
speelman logo zonder achtergrond uigesne

 Een Noorse documentaire, ‘What happened, Fred?’, vertelt het verhaal van de socioloog Fred Fenster die in Noorwegen vermist raakt nadat hij zijn grote muze Stan Rombouts opzoekt. 

 

Stan Rombouts is een sciencefiction auteur die zich heeft teruggetrokken in het dorp Hullefrøth en het einde van de wereld voorspelt in 2023.


Gaandeweg wordt duidelijk dat dit helemaal geen Noorse documentaire is maar een toneelstuk, gespeeld door twee acteurs vanuit hun living. Dit wordt glashelder wanneer de studenten uiteindelijk via het scherm rechtstreeks worden aangesproken in de klas. 

 

De hele voorstelling lang worden de leerlingen blootgesteld aan onvervalst, inventief, onherkenbaar ‘fake news’.

Het internet biedt eindeloos veel mogelijkheden om waarheden te verdraaien, echt gebeurde nepverhalen te vertellen en zogezegd wetenschappelijk gegronde onzin te verkondigen.

Dit ervaren de scholieren aan den lijve, wanneer ze plots door krijgen dat de acteurs hen vanuit hun living hebben kunnen doen twijfelen over het nakende einde van de wereld.

 

Via deze digitale voorstelling injecteren Speelman en Bad van Marie een dosis (in dit geval onschadelijk) fake news en hopen dat hun publiek het daarna beter kan herkennen en doorzien.

 

Een voorstelling over mediawijsheid, fake news en de vele online uitdagingen van deze tijd.

 

Speelman & Bad van Marie werkten eerder reeds succesvol samen met ‘De Giscorrectie’, eveneens een voorstelling in de klas voor 3de graad secundair. Ook in die productie speelden ze met de grens tussen fictie en realiteit en wisten ze de jongeren op het puntje van hun stoel te krijgen. Met ‘Spread the word’ pakken ze een thema aan dat in deze digitale tijden erg relevant is. De keuze voor een online format was daarbij snel gemaakt, lang vóór alle online-voorstellingen die in coronatijden werden uitgewerkt.

Er wordt volop gewerkt aan goed lesmateriaal dat leerkrachten handvaten biedt om het thema verder uit te diepen met hun studenten. 

 

CREDITS 

Productie: Speelman en Bad van Marie 

Concept: Stan Reekmans, Matthias Meersman en Peter Boelens 

Spel: Matthias Meersman  en Stan Reekmans 

Video en streaming: Gertjan Biasino 

Productie: Annelies Boelens 

Met steun van stad Antwerpen

Geheim streamen, in coproductie met

"Bad van marie"

Beeld Spread the Word.jpg

Spread

the Word 

(16+)

Teaser Spread the word

bottom of page